5 Kasım 2012 Pazartesi

KIŞ DİYETİ VE ZAYIFLAMA

K

ış mevsiminin gelmesi ile yaşam tarzımızda bağzı değişiklikler olur.Daha az hareket edip daha fazla yemek yeriz.Yazın kilo verip verdiğimiz kiloları kışın geri almak tabikide istenmeyen bi durum. Diyetisyen Özlem Aydın, yazdan kışa geçişte bağışıklılık sistemimimizin zayıflamasından dolayı hem hastalanmayı önleyecek hemde kış mevsimine diyet yapılmasını öneriyor. Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenmeli. Özellikle A, C, B6, E vitamini ve Çinko, Selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç, marul, yeşil biber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde yer almalı. Kışın su kaybının azalması nedeniyle su içme alışkanlığımız da değişebilmekte ama vücudumuzun metabolik işleyişi için yaz kış suya ihtiyacı var. Günde 2-2,5 lt su içmeyi asla ihmal etmemeliyiz. Kış gecelerinde televizyon karşısında geçen zamanın da artmasıyla kişi daha fazla yeme isteği duyar. Yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyveler tercih edilmeli. Güneş ışığını daha az almamız nedeniyle  Kış Diyetidaha mutsuz bir moda gireriz, bu nedenle de kışa doğru depresyon vakaları da artar. Sinir sistemimizin güçlenmesi için haftada en az 2 kez balık tüketilmeli, günde 10-15 adet fındık veya badem gibi kuruyemişler yenilmeli. Daha çok çocuklar ve kadınlarda görülen, üşüme, halsizlik, baş dönmesiyle kendini gösteren demir eksikliği de kışın artar. Günlük beslenmelerinde et, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini hızlandırmak için mutlaka limon suyu ilaveli salata tüketilmeli. Bitki çayları, kışın hem içimizi ısıtacak hem de içeriğindeki yararlı maddeler bizleri hastalıklara karşı koruyacaktır. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane-limondan günde 1-2 fincan içmemizde fayda var.

0 yorum:

Yorum Gönder