14 Aralık 2012 Cuma

Diyet Yaparken Ara Öğünlere Dikkat

Diyet yaparken ara öğünlerle birlikte bütün gün yemek yediğinizi ve bu yüzden  kilo vermek  yerine almaktan korkulur.Oysa ara öğünler tam bir kurtarıcı, ana öğünlerde fazla yememizi engelleyen can simitleridir.
Biz diyetisyenler, rejim yapan kişilerin programlarını hazırlarken yiyecek tüketimlerini mutlaka 3 ana, 3 ara olmak üzere toplam 6 öğüne böleriz. Rejim yapan kişilerden de her zaman; “neden ara öğünler var?”, “ara öğünleri yemesem olur mu?”, “ara öğünler şişmanlatır mı?” gibi sorularla ve “zamanım yok ara öğünleri yiyemiyorum” gibi şikayetlerle karşılaşırız. Israrla bu ara öğünlerin tüketilmesi gerektiğini vurgulamaktayız. Peki ara öğünler neden bu kadar önemli? İşte cevabımız;
  1. Metabolizmanın yavaşlamasını engeller. Uzun süre aç kalan vücudun çalışma temposu belli bir süre sonra yavaşlar. Bu durumun sonucu olarak da metabolizma hızı yavaşlar.
  2. Diyeti bıraktıktan sonra hızla geri kilo alımını engeller. Metabolizmanın giderek yavaşlaması, harcanan enerjinin de azalmasına neden olur. Örneğin eskiden bazal metabolizma hızı 1600 kalori iken, metabolizmanın yavaşlaması ile vücudun yaktığı enerji 1400 kaloriye düşer. Bunun sonucunda aynı yemek yeme düzeni ile devam edildiği takdirde yakılan 200 kalorilik enerji azaldığı için kilo alımı görülür.
  3. Ara öğünler sayesinde açlık hissi daha az duyulur. Azar azar ve sık sık beslenme ile diyet yapan kişiler daha geç açlık hissi duyarlar.
  4. Diyet yapmak kolaylaşır. Ara öğünler sayesinde özellikle akşam yemeği saati yaklaştığında kişi kendisini tok hisseder ve bu sayede akşam yemeklerinde diyetine daha kolay riayet eder.
  5. Kan şekerinde ani iniş ve çıkışları engeller. Ara öğünlerini düzenli tüketen kişilerin vücudunda kan şekerini düzenleyen insülin hormonu da düzenli çalışır. Bu nedenle kan şekerinde ani iniş ve çıkışlar görülmez.
  6. Canınız daha az tatlı çeker. Diyet yapan bazı kişilerin en büyük problemi tatlı tüketimidir. Kan şekerinin aniden düşmesi veya aniden yükselmesi kişide tatlı bir şeyler yeme isteğini tetiklemektedir. Ara öğünlerin tüketilmesi tatlı ihtiyacının frenlenmesinde oldukça önemli rol oynar.
  7. Ara öğünler keyif verici ürünler ile desteklenir ve diyet yapmayı teşvik eder. Gelişen teknoloji ile light ürünlerin sayı ve çeşitlerinin artması diyet yapmayı daha kolay ve keyifli hale getirdi.
  8. Kabızlık daha az görülür. Azar azar ve sık sık beslenme, özellikle de ara öğünlerde lif oranı yüksek yiyeceklerin tüketilmesi bağırsakların tembelleşmesini engeller ve diyette sıkça karşılaşılan bir sorun olan kabızlığı engeller.
  9. Ara öğün ne olmalıdır? Light form ürünleri, meyve, salata, yoğurt, ayran, süt, çorba ideal ara öğünlerdir. Bir ara öğünde tüketilmesi gereken kalori miktarı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte, ortalama 100-150 kalori arasındadır.

0 yorum:

Yorum Gönder